Woningprijzen in buurlanden dalen, maar niet in België
- Douglas Van Tomme
- 4 mei 2023
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 10 mrt 2024
Terwijl de woningprijzen in verschillende buurlanden in 2022 een stevige correctie kenden, bleven de prijzen in ons land lichtjes stijgen. “Als de prijzen al dalen, zal het niet veel zijn. We gaan eerder uit van een gemiddelde prijsstijging van 2 procent”, zegt econoom Johan Van Gompel.

Duitsland kende in 2022 een daling van de vastgoedprijs per vierkante meter met 2,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In Luxemburg gaat het om een daling van 0,4 procent. Voor Frankrijk geldt hetzelfde verhaal, maar dan in het eerste kwartaal van 2023. Daar gingen de woningprijzen met 0,5 procent naar beneden in vergelijking met het eerste trimester van 2022. Niets daarvan in ons land. De vastgoedprijzen bleven hier telkens lichtjes stijgen. Dat blijkt uit een analyse van de Europese vastgoedmarkt door AVIV, een groep digitale vastgoedbedrijven.
Verminderde vraag leidt niet tot daling
Die vaststelling is opvallend, omdat de rentes om woonleningen af te sluiten in alle geanalyseerde landen zijn gestegen. Logisch, want dat is het rechtstreekse gevolg van de rentestijgingen ingevoerd door de Europese Centrale Bank (ECB). De gemiddelde rente om een woonlening af te sluiten in België bedraagt nu 3,4 procent, terwijl die in januari vorig jaar op 1,4 procent lag.
Die hogere rente heeft wel een duidelijke impact op het aantal afgesloten woonleningen. In januari gingen 45 procent minder mensen een woonlening aan ten opzichte van het jaar voordien. In februari gaat het om een daling van 39 procent. Volgens de wetten van de economie zou een verminderde vraag toch tot een forse daling van de prijzen moeten leiden? Niet dus.
“De stijgende rente heeft wel een effect gehad op het aantal transacties, maar de Belgische markt heeft toch goed standgehouden”, zegt Johan Van Gompel, econoom bij KBC en gastlector aan de UAntwerpen. “Belangrijke reden daarvoor is de automatische indexering van de lonen. Daardoor is de koopkracht van de mensen enigszins bewaard gebleven. De Belgische overheid is ook sterk tussengekomen om de felle stijging van de energieprijzen op te vangen.” Minder overwaardering dan in andere landen De huizenmarkt is hier dus niet ingestort, zoals sommige mensen vreesden. In andere landen is er wel een stevige correctie geweest. “In landen als Luxemburg en Duitsland waren de huizen fel overgewaardeerd”, zegt Van Gompel. “In Luxemburg ging het volgens de ECB in het derde kwartaal van vorig jaar om een overwaardering van liefst 60 procent. Zo krijg je een vastgoedbubbel. Als er dan een shock komt – zoals een renteverhoging – is de kans veel groter dat er een correctie volgt. In België was er ‘slechts’ een overwaardering van 10 à 15 procent.” Experts achten de kans dan ook klein dat er in België een grote prijsdaling zal volgen.
“Als de prijzen al dalen, zal het niet veel zijn. We gaan eerder uit van een gemiddelde prijsstijging van 2 procent”, zegt Van Gompel. “Die stijging houdt wel geen rekening met de inflatie. Als je die ervan aftrekt, krijg je wel een prijsdaling.” Met andere woorden: de woningprijzen stijgen minder snel dan goederen in het algemeen.
(Bron: Gazet van Antwerpen)