top of page

Eén op de twee huurders verlaten woning binnen de drie jaar

Eén op de twee huurders in ons land verlaten hun woning al binnen de drie jaar. Dat blijkt uit de cijfers van verzekeringsmaatschappij Korfine die de huurwaarborgen onder de loep nam. “Van zodra iemand de huurmarkt kan ver­laten om een woning te kunnen kopen, doet men dat vaak ook”, zegt Kristophe Thijs, communicatiedirecteur bij CIB.


Verhuis

Als de huurder het huurcontract niet opzegt binnen de eerste drie jaar, dan verkleint de kans jaar na jaar dat deze de woning nog zal verlaten. Maar uit de meest ­recente cijfers van Korfine blijkt dat meer dan één op de twee ­Belgische huurders de gehuurde woning verlaat binnen de drie jaar.


“En dat percentage blijft over de jaren heen redelijk ­constant”, zegt CEO Patrick ­Boterbergh. “Dat is toch opvallend in tijden van energie­crisis en ook krapte op de huurmarkt. Wij zouden verwachten dat huurders dan net langer blijven. Maar dat blijkt niet uit onze ­cijfers.”


Eerste opstapje


Kristophe Thijs, woordvoerder van de vastgoedfederatie CIB, wijt die snelle switch, na drie jaar, aan de baksteen in onze maag.


“Huren is vaak een eerste opstapje bij het verlaten van het ouderlijke huis of na een scheiding. Het geeft de mogelijkheid om ook wat te sparen. Van zodra iemand de huurmarkt kan ver­laten om een woning te kunnen kopen, doet men dat vaak ook. De waardevastheid van ons vastgoed speelt hier uiteraard ook in mee.”


Steeds meer mensen op huurmarkt


En toch stelt Korfine ook vast dat meer en meer mensen zich ondertussen op de huurmarkt begeven. “Zo steeg het aantal afgesloten huurwaar­borgen via Korfine in 2022 met meer dan 20 procent ten op­zichte van 2017. Hoewel het dus ­moeilijker wordt om huur­woningen te vinden met een huurprijs ­lager dan 600 euro.”


(Bron: Het Nieuwsblad)

Comments


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page