top of page

EPC nu ook verplicht bij verhuur zonder publiciteit

Bijgewerkt op: 10 mrt.

Belangrijk nieuws voor verhuurders: EPC-plicht uitgebreid naar verhuur zonder publiciteit


Recente wetswijzigingen hebben de EPC-verplichting voor verhuurders verder aangescherpt. Voorheen was een EPC alleen vereist wanneer een pand te huur werd aangeboden met publiciteit. Vanaf nu geldt deze verplichting echter ook voor verhuur zonder enige vorm van publiciteit. Bovendien moeten bij het vestigen van een recht van erfpacht of opstal, net zoals bij verkoop, alleen EPC's vanaf 2019 worden gebruikt. Deze veranderingen maken deel uit van een reeks goedgekeurde energiewijzigingen die gisteren zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en van kracht worden op 7 september.


EPC woning

EPC bij verhuur zonder publiciteit


Voorheen was een EPC alleen vereist wanneer een pand te huur werd aangeboden met publiciteit. Nu is een EPC ook nodig bij verhuur zonder publiciteit. Dit betekent concreet dat het EPC aanwezig moet zijn vóór het sluiten van de huurovereenkomst. Voor verhuur met publiciteit blijft de verplichting gelden om bij het starten van de publiciteit over een geldig EPC te beschikken.


Erfpacht en recht van opstal: oude EPC's niet meer geldig


De recente wetswijzigingen bevestigen dat bij het vestigen van een recht van erfpacht of opstal een energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen vanaf 2019 vereist is. Aangezien deze vestigingen ook onder de renovatieplicht vallen, is het cruciaal dat het EPC-label van 2019 of later is. Hierdoor zijn oudere EPC's niet meer geldig voor de vestiging van een recht van erfpacht of opstal, net zoals bij verkoop.


Naast deze belangrijke wijzigingen omvat het recente besluit ook andere aandachtspunten op het gebied van energie, zoals:


  • Aanpassingen in de MijnVerbouwLening voor appartementsgebouwen

  • Open data over EPC-gegevens

  • MijnVerbouwBegeleiding

  • Centrale databank van keuringsattesten

  • Renovatieverplichting NR en EPC NR

  • Labelverplichting voor niet-residentiële gebouwen

  • Beperking van uitzonderingen op de renovatieplicht voor erfgoed


Voor meer informatie en prijzen om aan de EPC-verplichting te voldoen, kunt u onze pagina bezoeken: Vastgoedselect.be/EPC.

22 weergaven