top of page

De cruciale rol van een Vlabel erkend schatter in nalatenschap

Het afhandelen van een nalatenschap is een delicaat proces waarbij nauwkeurigheid en eerlijkheid van essentieel belang zijn. In dergelijke situaties is de rol van een Vlabel erkend schatter niet te onderschatten. Een schatter die erkend is door Vlabel, Vlaamse belastingdienst, brengt diverse voordelen en zekerheden met zich mee die van grote waarde kunnen zijn voor alle betrokken partijen.


Erkend schatter VLABEL

Wat is een Vlabel erkend schatter?

Vlabel erkende schatters zijn professionals die voldoen aan strikte kwalificatie-eisen en zich hebben gespecialiseerd in het taxeren van onroerend goed, specifiek voor fiscale doeleinden zoals erfbelasting. Deze schatters zijn officieel erkend door Vlabel, wat betekent dat ze een betrouwbare taxatie kunnen leveren die door de Vlaamse Belastingdienst wordt geaccepteerd.


Waarom een Vlabel schatter inschakelen?


1. Zekerheid en acceptatie bij de Belastingdienst: Een taxatierapport opgesteld door een Vlabel erkend schatter wordt automatisch geaccepteerd door de Vlaamse Belastingdienst. Dit voorkomt mogelijke disputen over de waarde van het onroerend goed bij het berekenen van de erfbelasting.


2. Transparantie en betrouwbaarheid: De erkende schatters werken volgens vastgestelde richtlijnen en standaarden, wat zorgt voor transparantie en betrouwbaarheid in hun schattingen. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle partijen eerlijk behandeld worden en dat er geen twijfel bestaat over de waardebepaling.


3. Ervaring en deskundigheid: Deze schatters beschikken over uitgebreide kennis van de vastgoedmarkt en zijn bij uitstek geschikt om een realistische en marktconforme waardering van het onroerend goed te geven. Hun expertise helpt bij het navigeren door complexe situaties die vaak voorkomen bij nalatenschappen.


4. Efficiëntie in het proces: Door een erkende schatter in te schakelen, kan het proces van de erfbelasting sneller en soepeler verlopen. Het professionele taxatierapport versnelt de administratieve procedures en zorgt voor een vlottere afhandeling van de nalatenschap.


Hoe werkt het proces?

Het proces begint met het selecteren van een geschikte schatter. Belangrijk is om een schatter te kiezen die specifiek erkend is door Vlabel om zeker te zijn van de acceptatie van het taxatierapport. Vervolgens zal de schatter een uitgebreide inspectie van het onroerend goed uitvoeren, rekening houdend met diverse factoren zoals de locatie, staat van onderhoud, en marktontwikkelingen.


Na de inspectie stelt de schatter een uitgebreid rapport op dat alle relevante informatie en de uiteindelijke schatting van de waarde bevat. Dit rapport wordt dan overgedragen aan de betrokken partijen en de Vlaamse Belastingdienst.


Conclusie

Een Vlabel erkend schatter speelt een onmisbare rol in het eerlijk en efficiënt afwikkelen van nalatenschappen waar onroerend goed een rol speelt. Hun erkenning door Vlabel garandeert een niveau van professionaliteit en betrouwbaarheid dat cruciaal is bij het vaststellen van de waarde voor erfbelasting. Door te kiezen voor een erkende schatter, zorgen erfgenamen ervoor dat hun rechten optimaal beschermd worden en dat de nalatenschap conform de wet wordt afgehandeld.

Comentarios


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page