top of page

De waarde van vruchtgebruik in successieplanning

Vruchtgebruik speelt een sleutelrol in veel successieplanningen binnen het Belgische rechtssysteem. Dit juridische concept stelt iemand (de vruchtgebruiker) in staat de opbrengsten van een eigendom te gebruiken en te genieten, terwijl het eigendom zelf in het bezit blijft van een andere partij, de naakte eigenaar. Deze blogpost belicht de waarde van vruchtgebruik, de impact ervan op successieplanning en hoe het optimaal beheerd kan worden.


Vruchtgebruik

Wat is vruchtgebruik?

Vruchtgebruik verleent de vruchtgebruiker het recht om de 'vruchten' (zoals huurinkomsten of dividenden) te plukken van een eigendom dat toebehoort aan een ander. De naakte eigenaar behoudt de eigendomstitel maar kan de vruchten van het eigendom niet gebruiken zolang het vruchtgebruik loopt. Dit recht is in tijd beperkt, vaak tot de dood van de vruchtgebruiker.


Belang van vruchtgebruik in successieplanning

Vruchtgebruik kan een effectief instrument zijn in successieplanning om verschillende redenen:


1. bescherming van de langstlevende partner:

vruchtgebruik wordt vaak gebruikt om te verzekeren dat de langstlevende partner in het familiehuis kan blijven wonen, terwijl de eigendomstitel overgaat naar de kinderen of andere erfgenamen.


2. fiscale efficiëntie:

door vruchtgebruik te structureren, kan men mogelijk de belastingdruk verminderen, omdat de waarde van het naakte eigendom meestal lager is dan de volledige eigendomswaarde.


3. flexibiliteit en controle:

voor de naakte eigenaren biedt vruchtgebruik de mogelijkheid om controle te behouden over het toekomstige gebruik en de bestemming van het eigendom, terwijl de vruchtgebruiker geniet van de opbrengsten tijdens zijn of haar levensduur.


Hoe de waarde van vruchtgebruik bepalen?

De waarde van vruchtgebruik wordt berekend op basis van factoren zoals de leeftijd van de vruchtgebruiker, de verwachte levensduur van het eigendom, en de potentiële inkomsten uit het eigendom. Het bepalen van deze waarde is essentieel voor zowel belastingdoeleinden als de eerlijke verdeling van de erfenis onder de erfgenamen.


Conclusie

Vruchtgebruik is een nuttig, maar complex instrument in de successieplanning. Het biedt belangrijke voordelen voor het beheer en de overdracht van vermogen, waarbij zowel de belangen van de vruchtgebruiker als die van de naakte eigenaar worden beschermd. Voor een diepgaand inzicht in hoe de waarde van vruchtgebruik wordt berekend en geoptimaliseerd, verwijzen we naar onze gedetailleerde blogpost over dit onderwerp. Lees meer over de nieuwe omzettingstabellen voor vruchtgebruik en lijfrente in 2023.

Comments


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page