top of page

Verkooprecht in Vlaanderen: wat u moet weten

Sinds 1 januari 2022 zijn belangrijke aanpassingen doorgevoerd in het Vlaamse verkooprecht, beter bekend als "registratierecht". Deze wijzigingen zijn bedoeld om de stijgende woningprijzen aan te pakken en de toegang tot de vastgoedmarkt te verbeteren voor mensen die hun enige eigen woning willen kopen.


Kaart van Vlaanderen

Hieronder een overzicht van de belangrijkste aanpassingen:


Verlaagd verkooprecht voor de aankoop van de enige eigen woning is verlaagd van 6% naar 3%. Bij ingrijpende energetische renovaties of sloop en herbouw van de woning, is dit tarief zelfs verlaagd naar 1%.


Verhoogd verkooprecht voor overige eigendommen, zoals een tweede woning of bouwgrond, is het tarief verhoogd van 10% naar 12%. Landbouwgronden en natuurgebieden behouden het 10%-tarief.


Afschaffing van meeneembaarheid de mogelijkheid om betaalde registratierechten van een vorige woning te verrekenen met die van een nieuwe woning werden geleidelijk afgeschaft, met een volledige beëindiging in 2024.


Verlenging van de verkoopperiode de termijn waarbinnen een bestaande woning verkocht moet worden bij de aankoop van een andere woning is verlengd van één naar twee jaar.


Deze wijzigingen bevorderen de aankoop van een eerste woning en ontmoedigen speculatie, waardoor de vastgoedmarkt toegankelijker wordt voor een breder publiek. Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen gezien de complexiteit van deze nieuwe regelgeving.


Om aan de voorwaarden van 3% verkooprechten te kunnen voldoen:


  1. Aankoop door een natuurlijk persoon - Dit betekent dat de koper een individu moet zijn en geen bedrijf of rechtspersoon.

  2. Het moet gaan om een zuivere aankoop - Dit houdt in dat de aankoop niet mag gepaard gaan met andere transacties zoals ruil of inbreng in een vennootschap.

  3. Aankoop van de hele volle eigendom - De koper moet de volledige eigendom van de woning verwerven, niet slechts een deel of een vruchtgebruik.

  4. Aankoop van de eigen woning - De woning moet bestemd zijn om de hoofdverblijfplaats van de koper te worden.

  5. Aankoop van de enige woning - Op het moment van aankoop mag de koper geen andere woning in volledige eigendom bezitten.

  6. Inschrijving in het bevolkingsregister - De koper moet zich binnen een bepaalde termijn na de aankoop inschrijven op het adres van de nieuwe woning in het bevolkingsregister.

Dit verlaagde tarief is bedoeld om de toegang tot woningbezit te vergemakkelijken voor mensen die hun eerste woning kopen of die geen ander vastgoed bezitten. Als je verdere details nodig hebt of specifieke vragen hebt over deze voorwaarden, laat het ons gerust weten via https://www.vastgoedselect.be/contact!

Comentários


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page