top of page

Btw of registratierechten bij aankoop vastgoed: wat u moet weten

Wanneer u overweegt een woning of bouwgrond aan te kopen, is het essentieel om te weten welke belastingen van toepassing zijn. De vraag of u btw of registratierechten moet betalen bij de aankoop van een onroerend goed is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn en hoe deze op uw situatie van toepassing kunnen zijn.


BTW op nieuwbouw

Aankoop van een nieuwe woning: btw betalen


Bij de aankoop van een nieuwe woning is de betaling van 21% btw verplicht. Een woning wordt als nieuw beschouwd tot en met 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van eerste ingebruikname. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een woning voor het eerst bewoond werd op 14 februari 2022, deze tot en met 31 december 2024 als nieuw wordt aangemerkt.

Belangrijk om te weten is dat de ingebruikname van een appartement geen invloed heeft op de nieuwstatus van andere appartementen in hetzelfde gebouw. Elk appartement wordt individueel beoordeeld.


Btw op de bijbehorende bouwgrond


Wanneer u naast de woning ook bouwgrond koopt, dient er eveneens 21% btw betaald te worden indien aan alle volgende voorwaarden voldaan wordt:

  1. Er is een toelating om op de grond te bouwen.

  2. Er wordt een gebouw opgericht dat met btw verkocht wordt.

  3. De grond en het gebouw worden door dezelfde persoon verkocht en overgedragen.


Voldoet u niet aan deze voorwaarden, of koopt u enkel de bouwgrond, dan zijn de registratierechten van toepassing.


Registratierechten bij aankoop van bouwgrond


De registratierechten zijn van toepassing wanneer u een bouwgrond aanschaft zonder dat de bovenstaande voorwaarden voor btw vervuld zijn. Deze belasting wordt berekend op basis van de waarde van de bouwgrond en kan verhoogd worden door bijkomende kosten, zoals de commissie van een vastgoedmakelaar.


Conclusie


Het is belangrijk om vooraf goed te informeren welke belastingen van toepassing zijn bij de aankoop van vastgoed. Dit kan u niet alleen helpen bij het budgetteren, maar ook bij het nemen van een weloverwogen beslissing over uw vastgoedinvestering.


Neem contact op


Heeft u nog vragen of heeft u advies nodig? Ons team van experts staat altijd klaar om u te helpen. Bezoek onze contactpagina voor persoonlijk advies of neem direct contact met ons op.


Nuttige links


Comments


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page