top of page

Slopen en wederopbouw: Belangrijke veranderingen in de Belgische woningbouwsector

Het slopen en wederopbouwen van een woning is een ingrijpende stap die niet lichtvaardig genomen wordt. Niet alleen heeft het grote impact op de fysieke omgeving, maar ook op de financiën van de betrokken partijen. In België zijn er recentelijk belangrijke veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de btw-tarieven en premies voor sloop- en heropbouwprojecten, wat grote gevolgen heeft voor bouwheren, ontwikkelaars en toekomstige bewoners.


Sloop van een gebouw

Een van de eerste zaken om te begrijpen is het verschil tussen renovatie en sloop- en heropbouwprojecten. Terwijl renovatie doorgaans onderhevig is aan het standaard btw-tarief van 21%, kunnen sloop- en heropbouwprojecten onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een verlaagd tarief van 6%. Deze voorwaarden zijn echter recentelijk gewijzigd en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de meest actuele regelgeving.


Tot en met 31 december 2023 gold het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop- en heropbouwprojecten in heel België, zowel voor projecten van natuurlijke personen als die van bouwpromotoren. Echter, vanaf 1 januari 2024 zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd:


  • Voor projecten van natuurlijke personen: Het verlaagde btw-tarief van 6% blijft behouden, maar er zijn strengere voorwaarden van toepassing. De woning moet gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m².

  • Voor projecten van bouwpromotoren: Het btw-tarief wordt teruggebracht naar 21% vanaf 1 januari 2024. Er zijn echter enkele overgangsmaatregelen voorzien, maar het is essentieel om deze goed te begrijpen en te raadplegen.


Daarnaast is er een sloop- en heropbouwpremie beschikbaar voor projecten die niet in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief. Deze premie wordt aangeboden door de Vlaamse overheid en kan onder bepaalde voorwaarden worden aangevraagd. Het is echter belangrijk op te merken dat deze premie niet gecumuleerd kan worden met de federale btw-korting.


Nieuw in de federale regering is de goedkeuring van een wetsontwerp op 22 maart 2024 voor een uitbreiding van de 6% btw-maatregel in geval van sloop/heropbouw voor verhuur op lange termijn. Hoewel het nog niet duidelijk is wanneer deze maatregel van kracht wordt, is het een ontwikkeling om in de gaten te houden, vooral voor investeerders en ontwikkelaars die zich richten op de verhuurmarkt.


Het is duidelijk dat het landschap van sloop- en heropbouwprojecten in België voortdurend evolueert. Om optimaal te profiteren van de beschikbare voordelen en om te voldoen aan de steeds veranderende regelgeving, is het essentieel om goed geïnformeerd te blijven en professioneel advies in te winnen bij betrokken instanties en experts in de sector.


Voor gedetailleerd advies over sloop- en heropbouwprojecten en hoe u optimaal kunt profiteren van de beschikbare voordelen, inclusief begeleiding bij de verkoop van vastgoed, kunt u contact op nemen met Vastgoed Select.

Comments


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page