top of page

Bankrekening Openen voor VME's: Een Uitdaging in het Huidige Klimaat

Het openen en behouden van een bankrekening voor een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) is tegenwoordig geen eenvoudige taak. De motieven van de banken achter deze beslissingen zijn verre van duidelijk. Sinds diverse banken extra kosten aankondigden - sommige zelfs het openen van rekeningen voor VME's volledig weigeren - heeft de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) dit probleem politiek aangekaart. Een recente parlementaire vraag van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne bevestigt dat de politiek zich bewust is van dit probleem. De CIB studiedienst is in contact met het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om mogelijke oplossingen te bespreken.


Bankrekening openen VME

Parlementaire Vraag van Kamerlid Patrick Prévot

De vraag werd gesteld door Patrick Prévot, Kamerlid voor de PS, gericht op de situatie bij ING, naar aanleiding van de stopzetting van bankrelaties met diverse VME's en vzw's. Prévot legde de nadruk op de bewering van de bank dat ze geen algemene beslissing hadden genomen, ondanks meerdere gevallen van uitsluiting. Er wordt gesuggereerd dat de uitsluitingen verband houden met de UBO-regelgeving, bedoeld om witwaspraktijken tegen te gaan.


Antwoord van Minister Dermagne

Minister Dermagne erkent het probleem en heeft verschillende klachten ontvangen. Hij wijst op een belangrijke circulaire van de Nationale Bank die waarschuwt dat het uitsluiten van hele categorieën cliënten een teken is van ineffectief risicobeheer met betrekking tot witwassen en financiering van terrorisme. Wat betreft de basisbankdienst voor ondernemingen, biedt de minister een mogelijke oplossing voor VME's en vzw's.


Terugvallen op de Basisbankdienst

Dit biedt een uitweg voor VME's waar banken weigeren rekeningen te openen. Ze kunnen terugvallen op de basisbankdienst, maar dit lost niet op de tariefverhogingen en extra kosten die plotseling worden opgelegd. Daarom blijft de CIB aandringen op een politieke interventie.


Conclusie

Het antwoord van de minister biedt enige geruststelling dat VME's niet volledig buitenspel worden gezet, maar het adreseren van de tariefverhogingen blijft een prioriteit. Politieke interventie blijft noodzakelijk om deze kwestie op te lossen.Opzoek naar een syndicus? Bekijk hier onze dienst syndic!

Comments


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page