top of page

VEKA verhoogt controles op EPC’s en energiedeskundigen

Bijgewerkt op: 10 mrt.

Het belang van het Energieprestatiecertificaat (EPC) bij vastgoedtransacties wordt steeds duidelijker, maar recente cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) wijzen op een zorgwekkende trend. In 2021 was het EPC nog aanwezig in 96 procent van de gevallen, maar in 2022 daalde dit naar slechts 88 procent. Dit betekent dat bij 12 procent van de inspecties geen EPC aanwezig was bij de verkoop of verhuur.


Controle

Om deze kwestie aan te pakken, zal VEKA in 2023 het aantal controles op de aanwezigheid van het EPC verhogen en strenger toezien op de kwaliteit van de certificaten.


Als vastgoedexperts benadrukken wij het belang van een geldig EPC. Het EPC moet aanwezig zijn vóór de start van de publiciteit voor de verkoop of verhuur van een woning. Een vermelding van 'EPC in aanvraag' is niet voldoende.


VEKA zal deze informatieplicht benadrukken, met speciale aandacht voor de noodzaak van een EPC bij de verkoop/verhuur van kleine, niet-residentiële gebouwen en het vervallen van de geldigheidsduur.


Voor prijzen en meer inzicht in het EPC en hoe het onze vastgoedtransacties beïnvloedt, verwijzen wij u graag naar onze pagina: Vastgoedselect.be/EPC.


Belangrijke punten om te onthouden:


  • Het EPC is verplicht bij vastgoedtransacties.

  • Oude EPC's opgesteld voor 1 januari 2019 zijn niet meer geldig.

  • VEKA zal in 2023 meer controles uitvoeren op de aanwezigheid en kwaliteit van het EPC.

  • Als erkende vastgoedmakelaars staan wij klaar om u te begeleiden bij het voldoen aan alle wettelijke vereisten en eventuele vragen te beantwoorden.


Neem gerust contact met ons op voor verdere ondersteuning. We helpen u graag verder.


30 weergaven

Comments