top of page

Beperkte Huurprijsindexering voor Energielabel D, E en F tot 30 september 2023: Ook na september 2023 toepassen!

U moet de correctiefactor bij élke huurindexatie toepassen. U past dit dus niet alleen bij een indexatie in 2023 toe, maar ook in de jaren nadien. Pas al er een beter EPC voorligt of er een nieuw huurcontract van start gaat, moet u de correctiefactor niet meer toepassen.


Isoleren

Vanaf 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 heeft de Vlaamse regering besloten om de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen te bevriezen. Deze maatregel kwam als reactie op de sterk stijgende energieprijzen in 2022, die een zware last vormden voor huurders met minder energiezuinige woningen.


De stijgende energieprijzen hebben een aanzienlijke impact gehad op de kosten van levensonderhoud, met name voor huishoudens met lagere inkomens. Voor huurders van woningen met een Energieprestatiecertificaat (EPC) label D, E of F betekende dit een toenemende financiële last, aangezien deze woningen over het algemeen hogere energiekosten met zich meebrengen. De bevriezing van de huurprijzen gedurende deze periode bood huurders enige verlichting en bescherming tegen onverwachte financiële lasten.


Met het oog op een geleidelijke overgang en om huurders niet plotseling te confronteren met aanzienlijke huurverhogingen, heeft de Vlaamse Regering vanaf 1 oktober 2023 indexering van de huurprijzen voor woningen zonder EPC of met een label D, E en F opnieuw toegestaan, zij het volgens een aangepaste formule. Deze formule is ontworpen om ervoor te zorgen dat huurders na één jaar niet geconfronteerd worden met onevenredig hoge huurprijzen. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen het beschermen van huurders en het aanmoedigen van verhuurders om energiezuinige maatregelen te nemen.


De aangepaste formule voor indexering van huurprijzen houdt rekening met verschillende factoren, waaronder het EPC-label van de woning. Voor woningen met een lager energielabel (D, E of F) zal de correctiefactor een rol spelen bij het bepalen van de mate van huurprijsstijging. Deze correctiefactor zorgt ervoor dat de huurprijsstijging proportioneel is en geleidelijk verloopt, terwijl tegelijkertijd de energiezuinigheid van de woning wordt gestimuleerd.


Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft een FAQ opgesteld over energieprestatiecertificaten (EPC) bij verkoop of verhuur van wooneenheden. Hierin worden ook de details verstrekt over de indexering van huurprijzen sinds 1 oktober 2023, inclusief de aangepaste formule en de specifieke correctiefactor die moet worden toegepast. Deze informatie is beschikbaar op deze webpagina van VEKA, waardoor verhuurders en huurders gemakkelijk toegang hebben tot de nodige richtlijnen en informatie.


Het is van cruciaal belang dat zowel verhuurders als huurders op de hoogte zijn van deze nieuwe regelingen met betrekking tot huurprijzen en energieprestaties van woningen. Door samen te werken aan het bevorderen van energiezuinigheid, kunnen we niet alleen de woonkosten voor huurders beheersen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu en de kwaliteit van onze huisvesting verbeteren.


Wil je verhuren zonder gedoe? Bij ons ben je aan het juiste adres voor de verhuur van jouw woning. Bespaar jezelf kopzorgen en bekijk onze diensten of neem contact met ons op!


Benieuwd hoeveel een EPC opmaken jou kost? Bekijk hier de prijzen.

Comments


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page