top of page

Verhoging EPC-boetes op komst

Wil je op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen in het Vlaams Parlement met betrekking tot energiebeleid? Lees meer over de voorgestelde aanpassingen op onze pagina: Vastgoedselect.be/epc.


Het ontwerpdecreet dat momenteel in het Vlaams Parlement wordt behandeld, omvat een reeks ingrijpende wijzigingen op het gebied van energie. Een opvallende verandering is de verhoging van de boetes voor inbreuken op de EPC-advertentieplicht. Deze tekst wordt naar verwachting volgende week in de commissie besproken.


Vanaf nu zullen particuliere verkopers die het EPC niet correct adverteren een minimumboete van €500 moeten betalen, terwijl vastgoedmakelaars en andere professionals een minimumboete van €750 kunnen verwachten. Deze boetes gelden niet alleen bij volledige afwezigheid van de verplichte EPC-vermelding, maar ook bij onjuiste of onvolledige vermeldingen.


Het ontwerpdecreet versterkt ook de verplichting om over een EPC te beschikken. Naast de geldboete zal het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een termijn opleggen waarbinnen een EPC moet worden opgemaakt. Blijft de eigenaar in gebreke, dan volgen er bijkomende boetes en termijnen totdat een correct EPC is verkregen.


Daarnaast worden ook de boetes voor energiedeskundigen die onzorgvuldige EPC's opstellen, verhoogd. Deze wijzigingen zijn onderdeel van een breder beleid om de kwaliteit van EPC's te verbeteren en zijn van groot belang gezien het EPC als basis dient voor financiële instrumenten zoals de EPC-labelpremie en het renteloos renovatiekrediet.


De inwerkingtreding van deze wijzigingen is gepland op de 10e dag na publicatie in het Belgisch Staatsblad. We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen!

Comments


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page