top of page

Meer dan helft Vlaamse woningen kreeg vorig jaar EPC-label A, B of C

In 2022 ontvingen maar liefst 57,3% van de woningen in Vlaanderen een EPC-label A, B of C, volgens gegevens van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Deze woningen komen in aanmerking voor een volledige indexering van de huurprijs, aangezien ze een energiescore hebben van 300 of minder, wat lager is dan het Vlaamse gemiddelde van 342.


EPC woning

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een essentieel onderdeel van vastgoedtransacties in Vlaanderen. Dit certificaat is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en geeft de energiescore van de woning weer. Deze score wordt berekend aan de hand van verschillende factoren zoals isolatie, verwarmingssystemen en ramen, en wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m²/jaar).


Naast de energiescore omvat het EPC ook een energielabel, variërend van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverspillend). Dit label biedt potentiële huurders of kopers inzicht in de energiezuinigheid van de woning en kan van invloed zijn op hun besluitvormingsproces.


Het belang van het EPC strekt zich uit tot niet alleen residentiële eenheden, maar ook tot gemeenschappelijke delen en niet-residentiële bestemmingen. Het speelt een cruciale rol bij het bevorderen van energie-efficiëntie en het verminderen van het energieverbruik in de vastgoedsector.


Stedelijke gebieden vertonen over het algemeen een hoger percentage woningen met een EPC-label A, B of C. Dit wordt geïllustreerd op onderstaande kaart, waarbij steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven opvallen vanwege hun lagere energiescores. In contrast tonen meer landelijke gebieden, zoals Haspengouw en de Vlaamse Ardennen, hogere energiescores, wat wijst op een hoger energieverbruik per vierkante meter.


Voor meer informatie over EPC's en hun impact op vastgoedtransacties, kunt u onze pagina bezoeken: Diensten EPC. We streven naar een grotere bewustwording van energie-efficiëntie in vastgoed en nodigen u uit om deel te nemen aan dit belangrijke initiatief voor een duurzamere toekomst.


Kommentare


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)

Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel (België)

BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus

BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)

FAQ

Bekijk ons Privacy Beleid en Cookie Beleid

Logo CIB
Logo BIV
Logo google review
Logo erkend schatter VLABEL

CONTACT​

Vastgoed Select
Dorpsstraat 169.00.01
9980 Sint-Laureins

GSM +32 468 44 55 66
Email info@vastgoedselect.be
BTW BE 0784.631.614

erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 511.790

Erkend schatter-expert 

005254107252

bottom of page